29 вересня 2023

Проведено міжнародне моніторингове дослідження соціально-емоційних навичок ДоСЕН

Соціально-емоційні навички (м'які, гнучкі, навички XXI століття, soft або life skills) — це індивідуальні риси та характеристики, які можна розвивати протягом життя, вони важливі для навчальних досягнень, соціальних стосунків і згуртованості, конкурентоспроможності на ринку праці, активної громадянської позиції й добробуту людини загалом.

Другий рік у 15 країнах світу проводиться моніторингове дослідження соціально-емоційних навичок ДоСЕН. Дослідження вимірює рівень сформованості 17 соціально-емоційних навичок учнівства. В ньому беруть участь школярі віком 10 і 15 років. Учасники проходять опитування на спеціально створеній онлайновій платформі, перебуваючи безпосередньо в приміщенні закладу освіти. За процесом стежать представники організаторів дослідження та педколективу школи. 

Для повноти контексту опитувальники заповнюють також учителі, керівництво школи і, за бажанням, батьки чи офіційні представники дитини. Щоб побачити різницю у роботі вчительства та дітей із соціально-емоційними навичками в різних місцевостях до дослідження увійшли сільські та міські школи, школи з різних регіонів, зокрема деокупованих.

Україна долучилася до ДоСЕН у 2023 році: організатори дослідження зробили виняток, усвідомлюючи цінність і унікальність українського досвіду.

Дослідження в Україні проводиться з 15 вересня до 06 жовтня 2023 року. У вибірку дослідження потрапили 12 закладів загальної середньої освіти Тернопільської області. Загалом опитуванням було охоплено 264 учнів, їхніх батьків та учителів, керівництво закладів освіти.

Міжнародне дослідження ДоСЕН дає змогу учасникам освітнього процесу подивитися на себе збоку, ніби вийшовши за межі, з-поза своєї освітньої системи. Безумовно, це дослідження виявить переваги і недоліки в реалізації освітньої стратегії України.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар