16 серпня 2023

Освітні оцінювання -2023 завершено!

На Тернопільщині завершено черговий цикл вступних випробувань, які організовуються за технологіями зовнішнього оцінювання: НМТ-2023, ЄВІ/ЄФВВ-2023. Цей рік став другим, коли вступні тестування відбувалися у формі масового комп’ютерного оцінювання. Набутий попереднього року досвід допоміг ретельніше підготуватися, однак аж ніяк не гарантував можливості передбачити всі потенційні труднощі, особливо форс-мажорного характеру. Найважче було з постійними повітряними тривогами: учасникам доводилося переривати тестування, переходити до укриттів, що викликало додаткове хвилювання, а інструкторам – оперативно реагувати на ситуацію, уважніше стежити за дотриманням учасниками правил, затримуватися в тимчасових екзаменаційних центрах, аби надати можливість усім учасникам завершити процедуру тестування. Не менш складний виклик – технічні труднощі, що виникали під час тестувань. Зокрема, постійні хакерські атаки призводили до технічних збоїв у роботі онлайнового сервісу.

Вступники на бакалаврський (магістерський – для медицини) рівень вищої освіти складали національний мультипредметний тест, який містив три блоки завдань, два з яких – обов’язкові, а третій – на вибір. Обов’язкові навчальні предмети – українська мова й математика, а на вибір – історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика.

Для проведення основної сесії НМТ на Тернопільщині було створено 20 тимчасових екзаменаційних центрів у 10 населених пунктах області, підготовлено 64 аудиторії. До роботи в ТЕЦ було задіяно 931 одиницю комп’ютерної техніки. Під час основної сесії відбулося 230 тестувань. У чотирьох тимчасових екзаменаційних центрах під час додаткової сесії відбулося 6 тестувань (одне з яких – у ТЕЦ, створеному на базі установи виконання покарань). В основній сесії національного мультипредметного тесту  взяли участь 8455 осіб із 8952 зареєстрованих для участі на території області (94,4%), в додатковій сесії – 122 особи.

Вступники на магістерські програми мали змогу пройти тестування в межах єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ). У 16 тимчасових екзаменаційних центрах, створених в закладах освіти обласного центру, під час основної сесії відбулося 96 тестувань ЄВІ і 43 тестування ЄФВВ. У п’яти тимчасових екзаменаційних центрах під час додаткової сесії відбулося 5 тестувань ЄВІ, в одному ТЕЦ – 6 тестувань ЄФВВ. Єдиний вступний іспит в Тернопільській області під час основної сесії складали 2503 особи із 2976 зареєстрованих для участі на території області (84%), під час додаткової сесії  – 123 особи), єдине фахове вступне випробування під час основної сесії складали 967 осіб із 1327 зареєстрованих для участі на території області (72,9%), під час додаткової сесії – 45 осіб. Важливо при цьому відзначити, що в межах ЄФВВ вперше було проведено онлайнові тестування із шести предметів, а саме: економіки та міжнародної економіки, політології та міжнародних відносин, психології та соціології, обліку та фінансів, управління та адміністрування й права та міжнародного права. Процедуру тестувань у межах ЄФВВ було організовано в такий спосіб, щоб дати змогу учасникам за потреби пройти по два тести, якщо вони ще не визначилися з тим, яку магістерську програму хочуть обрати для вивчення.

Вітаємо всіх учасників, які успішно пройшли вступні випробування і отримали достойні результати. Сподіваємося, що кожен вступить на омріяну спеціальність/магістерську програму, щиро бажаємо подальших успіхів у навчанні. Ми пишаємося нашою молоддю, адже це гордість і надія України.

Успіх вступних випробувань залежав від самовідданої праці персоналу тимчасових екзаменаційних центрів – відповідальних за ТЕЦ, помічників, старших інструкторів, інструкторів, чергових, допомоги керівників органів місцевого самоврядування, медиків, працівників поліції. Дякуємо кожному, хто був поруч у цей надскладний час. Зичимо міцного здоров’я, домашнього затишку та добробуту, упевненості у своїх силах, професійної реалізації під мирним українським небом! 

Немає коментарів:

Дописати коментар