23 квітня 2018

В Україні триває тестування PISA

З 16 квітня до 30 травня в Україні триває міжнародне оцінювання учнів PISA-2018, в якому беруть участь майже 6 400 п'ятнадцятирічних українських учнів. 
У Тернопільській області відповідно до графіка, узгодженого з органами управління освітою й закладами освіти, тестування PISA-2018 відбулося 17 та 18 квітня. У ньому взяв участь 151 учасник.

До Програми міжнародного оцінювання учнів PISA у Тернопільській області було залучено 4 заклади загальної середньої освіти та 2 заклади вищої освіти. Від кожного закладу освіти до вибірки учасників потрапило від 3 до 38 осіб.
PISA є дуже потужною і впливовою програмою з оцінки якості освіти, що здійснюється під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).
Вона проводиться кожні три роки, щоб можна було відстежити прогрес у досягненні навчальних результатів. Ми стали учасниками сьомого циклу дослідження.
Завдання тестування – компетентнісні. Тобто побудовані так, щоб виявити здатність учнів вирішувати практичні завдання за трьома основними галузями – читання, математика та природничо-наукові дисципліни.
Цього року дослідження акцентується саме на перевірці читацької компетентності школярів.
Це означає, що кожен учасник дослідження виконував завдання саме з читання, половина зошита була присвячена цій галузі. Загалом підготовлено 30 варіантів зошитів, що унеможливлює будь-які спроби списати чи зловживати іншим чином під час тестування.
Перевірятимуться завдання за системою кодування.
Учні проходили тестування впродовж 2-х годин, працюючи з одним з 30 тестових зошитів.
Учасники тестування могли використовувати лише калькулятори. Використання інших електронних пристроїв заборонене.

У Програми міжнародного оцінювання учнів PISA також передбачене вивчення мотивів навчання. У межах дослідження проводилося анкетування учнів та керівників закладів освіти, в яких відбувалося тестування. Інформація з цих анкет дозволяє виявити залежність між тим, як учні виконують завдання PISA, і різними іншими чинниками, що можуть впливати на навчальну успішність. 

Немає коментарів:

Дописати коментар