07 грудня 2023

Презентовано Національний звіт PISA-2022

5 грудня 2023 року Український центр оцінювання якості освіти та Міністерство освіти і науки України за підтримки ЮНІСЕФ презентували Національний звіт за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022.

Це дослідження, започатковане Організацією економічного співробітництва та розвитку (OECР) у 2000 році і нині об’єднує понад 80 країн світу, оцінює рівень математичної, читацької та природничо-наукової грамотності 15-річних підлітків. Україна долучилася до PISA в сьомому циклі, основний етап якого проходив у 2018 році. А восени 2022 року, попри виклики й перешкоди, спричинені повномасштабною збройною агресією росії, було зроблено все необхідне, щоб українські хлопці та дівчата змогли вдруге взяти участь у дослідженні.

На заході було презентовано основну інформацію про успішність українських 15-річних підлітків, зокрема на тлі результатів їхніх однолітків в інших країнах, а також порівняно з досягненнями учнівства станом на 2018 рік, коли наша країна вперше взяла участь у дослідженні PISA. Проаналізовано вплив демографічних, соціально-економічних, освітніх чинників на рівень функціональної грамотності.

Для України результати PISA цінні з огляду на те, що вони відбивають ті проблеми, з якими стикнулася національна система загальної середньої освіти внаслідок пандемії COVID-19 та повномасштабного вторгнення росії. Висновки PISA-2022 можуть допомогти вітчизняному політикуму й освітянській спільноті напрацювати ефективні заходи для забезпечення стійкості нашої системи освіти та її поступу в умовах продовження реформи Нової української школи.

На презентації Звіту був присутній Юрій Шайнюк, заступник директора з питань ЗНО та моніторингу якості освіти Тернопільського ОКІППО.

Завантажити ТУТ: Національний звіт за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022Короткий звіт

Немає коментарів:

Дописати коментар